Fler unga skulle köpa bostad om bolånetaket höjdes

Foto: Mostphotos

Enligt en ny undersökning från Demoskop skulle nära en tredjedel av de unga vuxna i landet köpa en bostad om bolånetaket höjdes, så att de får låna 90 istället för 85 procent av bostadens värdet.

På uppdrag av hypoteksbolaget Borgo har Demoskop genomfört en undersökning om bolånetak och ungas vilja att ta lån. Om bolånetaket höjdes från dagens 85 procent till 90 procent skulle 23 procent av alla svenskar vara mer benägna att köpa bostad. I ett pressmeddelande skriver Demoskop även att 30 procent av svenskarna i åldrarna 18–29 år skulle vara mer sugna på att köpa en bostad om bolånetaket höjdes. Bland hyresgästerna skulle 31 procent vara mer benägna till ett bostadsköp och 17 procent av bostadsrättsägarna kan tänka sig en flytt vid höjt bolånetak.

Efter en svalare tid på marknaden har aktiviteten bland bostadsaffärerna ökat och priserna stiger. Stigande priser innebär också högre trösklar för förstagångsköpare. Sedan januari 2024 utreder Finansinspektionen, på uppdrag av regeringen, hur en höjning av bolånetaket skulle fungera. Finansinspektionen är enligt pressmeddealndet från Demoskop negativa till förslaget om höjt bolånetak då det skulle innebära ökade risker för större hushållslån.

– Efter de senaste årens sjunkande priser på bostadsmarknaden finns nu många bostadsägare som har en faktisk belåningsgrad på över 100 procent, alltså att deras bostadslån är högre än det nuvarande värdet på bostaden. Det innebär stora risker för den enskilda privatekonomin och för samhällsekonomin i stort. Samtidigt är det positivt att regeringen överväger alternativ för att fler ska kunna köpa sin första bostad utan att behöva ta ett dyrt och riskabelt blancolån. Vi ser fram emot att höra vad man kommer fram till i utredningen, säger Adam Lewenhaupt, medgrundare av Borgo, i pressmeddelandet.

Demoskops undersökning genomfördes under mars i år och totalt 2 035 personer svarade på frågor om sin privatekonomi.

Reportage

Senaste nyheter