SPONSRAT INNEHÅLL

Par renoverade utan tillåtelse – förlorar lägenheter 

Avenyn i Göteborg. Foto: Mostphotos

Ett par köpte varsin bostadsrätt intill varandra i samma förening, belägen på Avenyn i Göteborg. De påbörjade en renovering som omfattade båda lägenheterna, men då arbetet utfördes i strid med bostadsrättsföreningens stadgar och avtal upphävdes nyttjanderätten till lägenheterna. Detta enligt en dom från Göteborgs tingsrätt. 

 

En av makarna i ett par flyttade in i en bostadsrätt på Avenyn i Göteborg 2018 och den andra flyttade in i lägenheten bredvid i början av 2019. Bostadsrätterna tillhörde samma förening och under 2019 påbörjade paret en renovering av båda lägenheterna. 

I mars 2023 stämde bostadsrättsföreningen paret i Göteborgs tingsrätt och yrkade på att paret skulle avskaffas rätten till bostadsrätterna och flytta på egen bekostnad samt betala skadestånd. I december samma år stämde maken i sin tur föreningen.

Föreningen menar att innehavarna brutit mot bostadsrättslagen då de utan tillstånd från föreningen anställde egna entreprenörer för att göra håltagning i fasaden samt montage av nya fönsterpartier. Renoveringen utfördes på det våningsplan där deras lägenheter låg men i delar av huset som inte tillhörde parets lägenheter utan var föreningens ansvar. 

I mars 2022 skrevs ett förlikningsavtal mellan föreningen och paret gällande att föreningen skulle anlita entreprenörer för arbetet med håltagning av fasaden och fönsterpartierna. Därutöver skulle föreningen och paret avtala om ansvar och underhåll av fönstren innan arbetet påbörjades, vilket inte hanns med innan projektet startade. Därtill innehöll det utförda arbetet av entreprenörerna som paret anställt brister och var inte fackmässigt korrekt. 

Göteborgs tingsrätt hävdar att åtgärderna inte var av den grad att paret kan bedömas ha brutit mot skyldigheter gällande sundhet, gott skick och ordning eftersom åtgärderna inte drabbat någon medlem i föreningen. Däremot bedöms innehavarna ha brutit mot såväl föreningens stadgar som det förlikningsavtal som fanns mellan dem och föreningen. I och med detta bröt paret även mot skyldigheter som går utöver bostadsrättslagen. Föreningen fick inte heller möjlighet att styra utformningen för arbetet eller anlita den entreprenör de ville skulle utföra jobbet. 

Enligt tingsrätten har föreningen inte orsakats större olägenheter men den utförda renoveringen har orsakat risker för den. Än idag är lägenheterna byggarbetsplatser. 

Vidare menar tingsrätten att paret måste innehaft information om att det för föreningen var av stor vikt vilka som skulle utföra arbetet samt att det var föreningen som skulle anställa entreprenörer för renoveringen. På grund av detta behöver övriga följdeffekter av händelsen inte utredas vidare, som att arbetet inte var fackmässigt utfört, merkostnader för föreningen och att det inte utförts enligt gällande bygglov.

Göteborgs tingsrätt beslutade att åtgärderna inte var av ringa betydelse och att paret förverkat rätten lägenheterna. Mannens genstämning ogillades. Parets nyttjanderätt av bostadsrätterna ska upphöra och de ska även betala skadestånd till föreningen.

Reportage - Sponsrat

Genrebild. Foto: Mostphotos / Andrii Yalanskyi

Vad väljer brf:er för låneränta idag?

På senare tid har många brf:er valt att binda sina lån på tre år, visar ny statistik från Svenska Bolån. Och mot bakgrund av dagens ekonomiska omvärldsläge kan det vara

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Så var boprisutvecklingen i landet under april  

SBAB och Svensk Mäklarstatistik har släppt varsin ny mätning som visar prisutvecklingen för bostadsrätter i Sverige under april månad. Enligt banken SBAB:s senaste statistik gällande bostadspriser, som de presenterar utifrån

Genrebild. Foto: Linda Myrin

Höjd sparränta för brf:er hos SBAB

Bostadsrättsföreningar med sparande på mellan 25–200 miljoner kronor får nu högre sparränta hos SBAB, skriver banken i ett pressmeddelande. Förändringen träder i kraft idag den åttonde maj. Sparräntan justeras upp

Utanför Riksbanken i Stockholm. Foto: Mostphotos

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

I samband med en penningpolitisk uppdatering meddelar Riksbanken nu att styrräntan lämnas oförändrad på 2,25 procent. Enligt banken kan lägre inflation leda till en lättare penningpolitik framöver.  Av ett pressmeddelande