SPONSRAT INNEHÅLL

Höjda avgifter kan visa på seriös förening

Foto: Mostphotos

Den senaste tiden har ökade avgifter varit verkligheten för medlemmar i många bostadsrättsföreningar. Ökningarna kan leda till oro för de boende men avgiftshöjningar kan tyda på att föreningen är seriös med en långsiktig budget. Detta enligt bolåneinstitutet Stabelo. 

 

Runt årsskiftet har många bostadsrättsföreningar höjt avgiften för sina medlemmar. I Stockholm har 40 procent av föreningarna höjt avgiften, en ökning på sex procent i genomsnitt enligt siffror från HSB. Höjningar av avgiften kan leda till oro för såväl medlemmar som potentiella köpare. Däremot tyder ofta höjningarna på att föreningen tar ekonomin på allvar och har en långsiktig ekonomisk plan. Detta enligt bolåneinstitutet Stabelo. 

 

Julia Zakrisson är boendeekonom på Stabelo och menar att avgiftshöjningar kan verka betryggande istället för att väcka oro.
– En hög månadsavgift kan verka avskräckande på marknaden, men det viktigaste är att föreningen har en långsiktig och stabil ekonomi. Kan man visa upp en långsiktig plan för underhåll och avgiftshantering, så är det ett bra säljargument som väger upp den högre avgiften, säger hon i ett pressmeddelande. 

 

Julia Zakrisson menar också att en låg avgift kan tyda på att föreningen kanske inte har en balanserad budget och kontroll på eventuella framtida kostnader. För en potentiell köpare är det därför viktigt att lägga fokus på en förening som är ansvarsfull och har en långsiktig ekonomi.  

– En förening som prioriterar sparande och amortering kan undvika större ekonomiska bekymmer längre fram, såsom oförutsedda höjningar av avgiften eller svårigheter att klara ökade räntekostnader. Ingen gillar att få obehagliga överraskningar, säger Julia Zakrisson. 

 

En vanlig missuppfattning är att räntesänkningarna skulle resultera i uteblivna höjningar av avgiften men en anledning till att många föreningar behövt genomföra avgiftshöjningar är utgångna lån som varit bundna till låg ränta, ibland så lite som en procent, varför föreningen behövt lägga om lånet till ett med högre ränta. 

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Östermalm i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Blandad boprisutveckling i Stockholms innerstad

I mars 2025 noterades både stigande och sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms innerstad. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en varierad prisutveckling för bostadsrätter

Uppsala: Byggstart för central brf

Nästa vecka tar HSB det första spadtaget för projektet Luthagen Esplanad med 64 bostadsrätter. Detta enligt ett pressmeddelande.  I stadsdelen Luthagen i centrala Uppsala ska HSB uppföra en bostadsrättsförening med

Rågsved, Stockholm. Foto: Mostphotos

Stockholm: Hög skuldsättning efter ombildning

Ett hyresområde i Rågsved i Stockholm ombildades för fyra år sedan till bostadsrätter. Nu går föreningens ekonomi dåligt, och det är fortfarande runt en tredjedel av bostäderna som är hyresrätter.

Nacka-brf i tvist med Postnord 

En bostadsrättsförening i Nacka, Stockholm, har hamnat i en tvist med Postnord gällande ändrade rutiner för postutdelningen. Efter att Post- och telestyrelsen avslagit en begäran om tillsyn har nu föreningen