Ett hyresområde i Rågsved i Stockholm ombildades för fyra år sedan till bostadsrätter. Nu går föreningens ekonomi dåligt, och det är fortfarande runt en tredjedel av bostäderna som är hyresrätter. Detta enligt Hem & Hyra.
År 2021 ombildades Bäverdalen 1 i Rågsved, som hade totalt 131 lägenheter och radhus i hyresform. Det var Stockholmshem som var hyresvärd. Den nya bostadsrättsföreningen betalade 309 miljoner kronor för Bäverdalen, enligt Hem & Hyra.
Ombildningen skedde med hjälp av ombildningskonsulten Restate. De presenterade en ekonomisk plan där skuldsättningen för den nya föreningen skulle vara runt 19 000 kronor per kvadratmeter, vilket räknas som en hög belåningsgrad. Hem & Hyra har talat med en kvinna som berättar att radhusen och lägenhetshusen var i behov av en del renoveringar, men att Restate inte budgeterat för sådant underhåll.
Först var det banken SEB som skulle ge lån till den nya bostadsrättsföreningen att köpa upp hyresrätterna. När de såg hur ekonomin såg ut drog de sig ur. Ombildningskonsulten Restate ordnade då ett lån hos Aros Kapital. Den banken har Finansinspektionen varnat då de bland annat gjort bristfälliga riskbedömningar av kunder. Aros Kapital beviljade inte hela lånesumman. Då lånade Restate själva ut resten av pengarna, runt sex miljoner kronor. Hem & Hyra skriver att Restate ville att affären skulle gå igenom, för först då skulle de få sitt arvode på 10,6 miljoner kronor.
Eftersom många i Bäverdalen var låginkomsttagare hade de svårt att få lån till att köpa sina lägenheter eller radhus. Många nekades av storbanker och sökte sig till mer nischade banker. Vissa blev nekade där också, och stannade kvar som hyresgäster.
Enligt årsredovisningen från 2023 var skuldsättning per kvadratmeter på nästan 20 000 kronor på totalytan, men för kvadratmeter bostadsrättsyta ligger skuldsättningen istället på över 32 000 per kvadratmeter. Avgifter och hyror har höjts flera gånger.
Bostadsrättsföreningens styrelse har försökt få de som har kvar hyresrätter att köpa sina bostäder till ett bra pris. De har även försökt att erbjuda ett bidrag om de flyttar, men hyresgästerna varken vill flytta eller har råd att köpa.
Enligt Hem & Hyra vill Restate ha tillbaka sina pengar som de lånat ut till föreningen. De vill se att hyresrätterna säljs av. År 2023 vräktes en del hyresgäster. Restate ska ha kommit med olika förslag till styrelsen på hur de ska bli av med hyresgästerna, bland annat att leta efter de hyresgäster som är sena med hyran eller hyr ut i andra hand utan lov.
Hem & Hyra har intervjuat Jonny Öhlander som är delägare i Restate. Han menar att de inte erbjudit sig att hjälpa till att bli av med hyresgäster, men att de varit engagerade i föreningen då de menar att de tagit ansvar i en “speciell tid av ekonomisk oro”. Att det skulle vara för att Restate ville ha sina utlånade pengar tillbaka stämmer inte, enligt Jonny Öhlander. Han menar att de ger samma stöd till alla föreningar.
Idag är 45 av bostäderna fortfarande hyresrätter. Ordföranden i föreningen menar att skuldsättningen per kvadratmeter minskat något sedan 2023 och att de sålt fem lägenheter hittills i år. Enligt ordföranden har endast två eller tre hyresgäster förlorat sina kontrakt då de inte betalt hyran eller hyrt ut olovligen. När Hem & Hyra frågar om Restate fortfarande är inblandade i bostadsrättsföreningen säger ordföranden att de fasats ut och att de inte längre är inblandade men att låneskulden till dem återstår.