Trots att det blivit dyrare med både material och arbete kan det ändå bli billigare att renovera, tack vare en tillfällig höjning av rotavdraget. Var i landet man bor påverkar också hur mycket renoveringen kommer att kosta, enligt Zmarta.
I ett pressmeddelande skriver jämförelsetjänsten Zmarta att kostnaderna för material och arbete inom renovering stigit med totalt 24 procent sedan år 2020. Det senaste året har prisökningen varit fyra procent.
Tack vare en tillfällig höjning av rotavdraget, vilket innebär att staten står för en större del av kostnaden, kan renoveringarna ändå bli billigare. Regeringen har beslutat att tillfälligt höja rotavdraget från 30 till 50 procent med start den 12 maj i år.
Zmarta har tittat närmare på renoveringar av badrum och beräknat att ett hushåll kan spara upp till 20 000 kronor med det nya rotavdraget. Enligt jämförelsetjänstens beräkningar kostar en genomsnittlig badrumsrenovering nu cirka 140 000 kronor – jämfört med 160 000 kronor i fjol.
– Det här är ett utmärkt läge för att renovera och höja värdet på bostaden. Den som lånar till renoveringen med avsikt att omvandla det till ett bolån när arbetet är färdigt, får dessutom fullt ränteavdrag. Men det är stora skillnader på räntor mellan långivare, så det är väldigt viktigt att jämföra innan man ordnar med finansieringen, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta, i pressmeddelandet.
Zmarta har även kartlagt prisläget i olika delar av landet, baserat på en typisk badrumsrenovering på sex kvadratmeter, inklusive 65 timmars rörarbete och 105 timmars plattsättning.
Det är billigast att renovera badrummet i Norrköping, där en renovering efter rotavdrag landar på cirka 131 000 kronor. I Gävle och Uppsala är prisläget liknande, med totalkostnader kring 136 000 kronor. Det är dyrast att renovera i Sollentuna i Stockholm, där samma renovering kostar runt 146 000 kronor. Det är en skillnad på 15 000 kronor om man jämför med Norrköping.
– Det är inte bara den tillfälliga höjningen av rotavdraget som påverkar priset – även var i landet du bor spelar stor roll. Eftersom arbetskostnaden skiljer sig kraftigt beroende av bostadsort, påverkar det såklart både rotavdraget och slutnotan, säger Ola Söderlind.
Tittar man på hur det ser ut i landets tre storstadsområden kostar det runt 141 000 kronor att renovera badrummet i både Göteborg och Stockholm. I Malmö är det några tusenlappar billigare – 139 000 kronor.
Siffrorna har tagits fram med hjälp av myndigheten SCB:s byggkostnadsindex för småhus där både material och arbetslön är inräknat. Rotavdraget låg på 30 procent 2024 och på 50 procent 2025 med ett maxtak på 50 000 kronor per person och år. Beräkningarna som Zmarta genomfört är baserade på två personer i ett hushåll som båda använder sitt rotavdrag. De lokala siffrorna grundas på timpriser från plattsättare och rörmokare i 13 orter och städer via Byggahus.se.