SPONSRAT INNEHÅLL

Ny rapport: Sparandet i Stockholms brf:er minskar

Pressbild: HSB

Enligt HSB:s årliga rapport Stockholms bostadsrättsbarometer minskade föreningarnas sparande i fjol, trots att avgifterna höjdes. 

Varje år presenterar HSB rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer där de sammanställt ekonomiska nyckeltal från 762 bostadsrättsföreningar runt om i Stockholms län. De föreningar som är med i rapporten har alla anlitat HSB för ekonomisk förvaltning. Siffrorna i rapporten gäller år 2024. 

Av rapporten framgår det att föreningarnas snittränta steg från 2,5 till 3,1 procent mellan 2023 och 2024. Det gjorde att räntekostnaderna i genomsnitt ökade med 33 procent. Driftkostnaderna ökade med fyra procent samtidigt som avgifterna höjdes med nio procent i snitt.

Skuldsättningen hos föreningarna i Stockholms län uppgick under 2024 till i genomsnitt 5 773 kronor per kvadratmeter per år, vilket är en ökning med 2,4 procent från året innan. Jämför man med 2020 har skuldsättningen ökat med 4,4 procent.

Trots att avgifterna till föreningarna höjdes under 2024 minskade sparandet. I rapporten står det att sparandet ifjol låg på 165 kronor per kvadratmeter och år, vilket är en minskning med fem procent i snitt jämfört med 2023. 

– Jag är uppriktigt oroad över föreningarnas låga sparande. Det är hälften så stort mot vad det borde vara, trots att avgiften höjts med nio procent i snitt. Det är fortsatt stigande räntekostnader som gäckar föreningarna, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, i ett pressmeddelande från HSB.

Cecilia Jutell menar att avgiftshöjningar i den storleken kan vara en bra signal då styrelserna förstår att den höga räntan kommer att hålla i sig. HSB rekommenderar ett snittsparande på 300 kronor per kvadratmeter och år. Om den nivån skulle nås hade avgifterna behövt höjas med 17 procent istället för nio procent. 

Det låga sparandet innebär i praktiken att bostadsrättsföreningens medlemmar inte bekostar sitt slitage tillräckligt mycket, enligt rapporten. 


– I nuläget lämnas halva notan för underhåll och renovering till förenings framtida medlemmar. Ett för lågt sparande i dag kan bara betyda en högre avgift i framtiden, säger Cecilia Jutell.

Reportage - Sponsrat

Genrebild. Foto: Mostphotos / Andrii Yalanskyi

Vad väljer brf:er för låneränta idag?

På senare tid har många brf:er valt att binda sina lån på tre år, visar ny statistik från Svenska Bolån. Och mot bakgrund av dagens ekonomiska omvärldsläge kan det vara

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Genrebild. Foto: Linda Myrin

Nya redovisningsregler kan leda till höjda avgifter

Bokföringsnämnden har beslutat att det regelverk som brf:er använder idag för redovisning, K2, ska bytas ut mot det mer detaljerade K3. Förändringen kan påverka både årsresultat och avgiftsnivåer. Detta enligt

Genrebild. Foto: Trygve Finkelsen/Mostphotos

Borättshavare kan få rätt att ladda elbilen hemma

Nytt lagförslag kan ge bostadsrättshavare med parkeringsplats vid bostaden rätt att installera laddningspunkt för elbil där. Det framgår av en promemoria från Justitiedepartementet. Ifjol gav regeringen en särskild utredare i