SPONSRAT INNEHÅLL

Bolåneräntorna i landet stiger

Foto: Mostphotos

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter. 

 

Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett hårt uppåtgående tryck på höga, långa marknadsräntor. Anledningen är den så kallade u-svängen som Tyskland gjort för att få fram stora investeringar för försvar och infrastruktur. Detta enligt en artikel i Dagens Nyheter (DN). 

 

Tysklands finanspolitiska handling ger en omedelbar effekt i Sverige och Christina Sahlberg, som är sparekonom på jämförelsesajten Compricer, menar att de stigande marknadsräntorna kommer få effekt på boräntorna i landet. 

– Om de fortsätter stiga kommer vi att få se höjda långa boräntor, helt klart, säger hon i en intervju med DN. 

 

Amanda Sundström är strateg på banken SEB och menar även hon att boräntorna kommer att påverkas, och det snabbt. 

– Det blir en ganska omedelbar sådan effekt. Om du får högre upplåningskostnader så speglas det också i högre boräntor, säger hon till DN. 

Effekten av de stigande boräntorna blir att det i dagsläget är till större fördel att teckna sina lån rörligt än att välja bundet. Utöver påverkan för privatpersoner som vill binda sina bolån, påverkas stater och företag som har obalanser och höga skuldnivåer.

 

Enligt Christina Sahlberg varierar påverkan på boräntorna, varav de bundna generellt inte påverkas i samma utsträckning som de rörliga. Långa obligationslån är den största delen vad som finansierar de bundna bolånen och dessa pressades uppåt redan i vintras på grund av USA. 

 

Samtidigt som förändringarna med långa marknadsräntor sker, har den svenska kronan genomgått en positiv utveckling. Den eventuella globala inflationen som skulle kunna påverka Sverige genom importpriser på grund av Trumps tullkrig, minskar sannolikt påverkan på Sverige tack vare att kronan blivit starkare, enligt DN. 

 

Gällande bolåneräntor som är rörliga med tre månader bindningstid så påverkas de inte på samma sätt av förändringarna, utan påverkas istället av styrräntan från Riksbanken. Styrräntans utveckling påverkas av hur inflationen i Sverige ser ut. I och med att inflationen under både januari och februari månad har varit högre än beräknat minskar marknadens hopp om att styrräntan ska sjunka. 


Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Östermalm i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Blandad boprisutveckling i Stockholms innerstad

I mars 2025 noterades både stigande och sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms innerstad. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en varierad prisutveckling för bostadsrätter

Uppsala: Byggstart för central brf

Nästa vecka tar HSB det första spadtaget för projektet Luthagen Esplanad med 64 bostadsrätter. Detta enligt ett pressmeddelande.  I stadsdelen Luthagen i centrala Uppsala ska HSB uppföra en bostadsrättsförening med

Rågsved, Stockholm. Foto: Mostphotos

Stockholm: Hög skuldsättning efter ombildning

Ett hyresområde i Rågsved i Stockholm ombildades för fyra år sedan till bostadsrätter. Nu går föreningens ekonomi dåligt, och det är fortfarande runt en tredjedel av bostäderna som är hyresrätter.

Nacka-brf i tvist med Postnord 

En bostadsrättsförening i Nacka, Stockholm, har hamnat i en tvist med Postnord gällande ändrade rutiner för postutdelningen. Efter att Post- och telestyrelsen avslagit en begäran om tillsyn har nu föreningen