En bostadsrättshavare i Upplands Väsby, Stockholm, nekas tillstånd att glasa in en större del av uteplatsen än vad föreningen redan godkänt. Hovrätten fastställer hyresnämndens beslut och slår fast att ytan inte omfattas av bostadsrätten.
En medlem i en bostadsrättsförening i Upplands Väsby utanför Stockholm, ansökte om att få glasa in en större del av uteplatsen än vad föreningen tidigare gett tillstånd för. Uteplatsen är endast tillgänglig för boende i medlemmens lägenhet. Föreningen hade tidigare godkänt inglasning i liv med balkongen ovanför, men medlemmen ville utöka inglasningen med hänsyn till sin dotters särskilda behov av ökad säkerhet på uteplatsen.
Ansökan avslogs först av Hyresnämnden i Stockholm, och nu har Svea hovrätt fastställt det beslutet.
Bland annat fastslogs att den del av uteplatsen som ansökan avsåg inte var upplåten med bostadsrätt och därmed inte omfattas av reglerna om ändringar i lägenheten enligt bostadsrättslagen. Åtgärden hade krävt att det på denna berörda del av föreningens fastighet gjordes vissa ingrepp i plattläggningen för att fästa glaset.
“Det innebär att det inte är en sådan fråga om ändringar i lägenheten som omfattas av lagtexten och som alltså kan prövas av hyresnämnden.”
Föreningen motiverade sitt nej till åtgärden med att en utökad inglasning skulle påverka intrycket av innergården och stå i strid med föreningens mål om att ha en öppen och inkluderande gårdsmiljö.
Bostadsrättsinnehavaren hänvisade till sin dotters funktionsnedsättning som skäl för åtgärden och påpekade att lösningen inte skulle påverka byggnadens struktur. Hon menade också att föreningens nekande av inglasningen utgör diskriminering.
Föreningen påpekade att de inte ifrågasätter vad som anförts gällande dotterns behov, men att detta inte utgör tillräckliga skäl för att bevilja tillstånd för åtgärden.
Hovrätten gjorde bedömningen att det inte fanns skäl att ändra hyresnämndens beslut och hovrättens beslut kan i detta fall inte överklagas.