Länsförsäkringar: Fler väljer bunden ränta

Foto: Mostphotos

Allt fler väljer att binda sin ränta på bolånet. Enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar beror det på att det är det säkrare alternativet i väntan på ett nytt ränteläge.

Nya siffror från Länsförsäkringar visar att det är allt fler som väljer bundna bolåneräntor. I oktober i år var det 15 procent som valde att binda bolånen på ett år, vilket är en ökning jämfört med i juni då siffran var runt fyra procent.

Andelen som valt rörliga ränto har sjunkit från cirka 95 procent i juli till 82 procent i oktober.
– Vi har ett tydligt trendbrott, allt fler svenskar väljer att binda sina bolåneräntor. Det är drivet av att räntorna på bundna avtal ligger en bra bit under de rörliga räntorna, och att det överlag är jämnt skägg i kostnader mellan rörligt i ett år eller bundet på ett år. Alltfler tar därför det säkrare alternativet och väntar in ett nytt och lägre ränteläge, och på ett års sikt räknar svenskarna med att den rörliga boräntan ligger på 3,15 procent, säger Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom, i ett pressmeddelande.

Räntorna på bundna avtal har minskat sedan i somras, enligt pressmeddelandet från Länsförsäkringar. Under oktober låg den bundna räntan med ett års bindningstid på 3,35 procent. De rörliga bolåneräntorna låg under samma period på 4,05 procent.Länsförsäkringar spår dock att de rörliga räntorna kommer att sjunka framöver och landa runt tre procent till sommaren nästa år.
– Valet mellan rörligt och bundet på bolånet beror primärt på två saker, behovet av planerbarhet i sin ekonomi i kombination med vad man tror om den rörliga räntans utveckling jämfört med de bundna räntorna. Och nu har vi en situation med billiga bundna räntor, som är attraktivt för de som redan nu vill få lägre räntekostnader och på köpet få den extra trygghet som bundet innebär, säger Stefan Westerberg.

Ska man då som låntagare välja bunden eller rörlig ränta? Det är svårt att säga, menar Länsförsäkringar.
– I stort är det dött lopp mellan rörligt och bundet på ett års tid, vilket är relativt ovanligt historiskt sett. I normalfallet brukar rörligt vara det betydligt billigare alternativet. Men att det inte är så nu förklarar det ökade intresset för bundna räntor. I tillägg kan populariteten för att binda på just ett år vara en följd av att man vill vänta in ett nytt och lägre ränteläge. Svenskarna tror på markanta räntesänkningar under det kommande året och att den rörliga bolåneräntan kommer att vara på 3,15 procent i oktober 2025, säger Stefan Westerberg.

Reportage

Senaste nyheter