SPONSRAT INNEHÅLL

Majoriteten av bolånetagarna har en belåningsgrad över 50 procent

Genrebild. Foto: Linda Myrin
Genrebild. Foto: Linda Myrin

För de flesta hushåll med bolån överstiger belåningsgraden 50 procent av bostadens värde. Det visar nya siffror från myndigheten SCB.

I Sverige har sex av tio hushåll med bolån en belåningsgrad som överstiger 50 procent av bostadens värde. Och för tre av tio hushåll ligger belåningsgraden på 70 procent eller mer, medan den för fyra av tio hushåll ligger under 50 procent. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är första gången SCB presenterar data för hushållens belåningsgrad och insamling av statistik har pågått sedan mars förra året.

– Vi kan se att 60 procent av hushållen har en belåningsgrad på över 50 procent. Några hushåll ligger på en högre nivå, 8 procent har en belåningsgrad på 85 procent eller mer baserat på aktuell marknadsvärdering, säger SCB:s nationalekonom Anton Bratt i ett pressmeddelande från myndigheten.

Belåningsgraden visar hur stor andel av bostadens värde som finansieras av lån och enligt SCB kan detta påverka vilken boränta hushåll erbjuds.

– Hushåll med en belåningsgrad på mellan 70 och 85 procent har i snitt en ränta som ligger 0,09 procentenheter högre än hushållen med en belåningsgrad på mellan 50 och 70 procent, fortsätter Anton Bratt.

Utifrån den statistik som samlats in går det också att se att hushållen generellt sett är högre belånade i dag jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Vidare går det att utläsa att nya bolånetagare tenderar att ha en högre belåningsgrad än andra.

– I de nya avtalen för april i år har 39 procent en belåningsgrad på över 70 procent. Det kan jämföras med samtliga bolåneavtal, där 29 procent har en belåningsgrad på över 70 procent, säger Anton Bratt i pressmeddelandet.

Statistiken som samlats in avser svenska hushålls belåningsgrad för bolån och ska bygga på en urvalsundersökning. Data har hämtats från banker och monetära finansinstitut med betydande poster bland annat för utlåning till hushåll.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Stockholm: Hyresnämnden stoppar renoveringsplaner

En bostadsrättsinnehavare i norra Stockholm planerade en omfattande renovering av sin lägenhet. Hyresnämnden i Stockholm avslog ansökan eftersom arbetet skulle beröra platser i byggnaden som inte innefattades i bostadsrätten. Bostadsrättsinnehavaren

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.