Enligt HSB:s årliga rapport Stockholms bostadsrättsbarometer minskade föreningarnas sparande i fjol, trots att avgifterna höjdes.
Varje år presenterar HSB Stockholms bostadsrättsbarometer där de sammanställt ekonomiska nyckeltal från 762 bostadsrättsföreningar runt om i Stockholms län. De föreningar som är med i rapporten har alla anlitat HSB för ekonomisk förvaltning. Siffrorna i rapporten gäller år 2024.
I rapporten framgår det att föreningarnas snittränta steg från 2,5 till 3,1 procent mellan 2023 och 2024. Det gjorde att räntekostnaderna i genomsnitt ökade med 33 procent. Driftkostnaderna ökade med fyra procent samtidigt som avgifterna höjdes med nio procent i snitt. Skuldsättningen hos föreningarna i Stockholms län 2024 låg i genomsnitt på 5 773 kronor och kvadratmeter per år, vilket är en ökning med 2,4 procent från året innan. Jämför man med 2020 har skuldsättningen ökat med 4,4 procent.
Trots att avgifterna till föreningarna höjdes under 2024 minskade sparandet. I rapporten står det att sparandet 2024 låg på 165 kronor per kvadratmeter och år, vilket är en minskning med fem procent i snitt jämfört med 2023.
– Jag är uppriktigt oroad över föreningarnas låga sparande. Det är hälften så stort mot vad det borde vara, trots att avgiften höjts med nio procent i snitt. Det är fortsatt stigande räntekostnader som gäckar föreningarna, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm, i ett pressmeddelande från HSB.
Cecilia Jutell menar att avgiftshöjningar i den storleken kan vara en bra signal då styrelserna förstår att den höga räntan kommer att hålla i sig. HSB rekommenderar ett snittsparande på 300 kronor per kvadratmeter och år. Om den nivån skulle nås hade avgifterna behövts höjas med 17 procent istället för 9 procent.
Det låga sparandet innebär i praktiken att bostadsrättsföreningens medlemmar inte bekostar sitt slitage tillräckligt mycket, enligt rapporten.
– I nuläget lämnas halva notan för underhåll och renovering till förenings framtida medlemmar. Ett för lågt sparande i dag kan bara betyda en högre avgift i framtiden, säger Cecilia Jutell.