SPONSRAT INNEHÅLL

Nyproduktion motsvarade inte förväntningarna – fall prövas i HD

Fönster i nyproduktion. Bostaden på bilden har inget att göra med den som nämns i artikeln. Foto: Mostphotos

En man köpte en nyproduktion utifrån försäljningsfoton. När mannen fick tillgång till bostaden stämde inte de bilder han sett överens med den köpta bostaden. Mannen kände sig lurad och tog ärendet till hovrätten och fick rätt. Nu ska fallet prövas i Högsta domstolen, enligt P4 Stockholm. 

Den nyproducerade lägenheten i Nacka i Stockholm gav ett lyxigt intryck när en man på jakt efter en bostadsrätt tittade på fotografier och broschyrer. Stora fönsterpartier, balkonger, vacker utsikt och inredningsmaterial som blir finare med åren var några av de sakerna som utlovades, enligt P4 Stockholm.

Det var det första bostadsköpet för mannen, som köpte lägenheten i Nacka för sju år sedan. I verkligheten avvek lägenheten från försäljningsfotona i form av missfärgade spånplattor, trasig ytterdörr, för små fönster och ett litet, billigt kylskåp. Dessutom saknades golvvärme i hela lägenheten, vilket hade utlovats.
– Man har ju egentligen sparat in på allt man kan. Utseendet är ju mer som en industrilokal, säger mannen till P4 Stockholm.

Mannen vände sig först till bostadsrättsföreningen för att de skulle konfrontera projektören och byggherren av bostaden. Då bostadsrättsföreningen inte ville göra detta gick han istället till domstol där hovrätten gav honom rätt. Rätten ansåg att skillnaderna mellan prospektet och verkligheten var för stora och att foton från broschyren kan ses som del av avtalet.
– Det finns till exempel en närbild på fönster i prospektet. Det ges överhuvudtaget stor betydelse hur fönstren ser ut, säger hovrättsrådet Viveka Lång i en intervju med P4 Stockholm.

Hovrätten beslutade att bostadsrättsföreningen skulle betala 419 000 kronor plus ränta till mannen. Inbetalningen är dock inte gjord – först ska även Högsta domstolen besluta i ärendet.

P4 Stockholm har försökt nå bostadsrättsföreningen, som valt att inte uttala sig innan Högsta domstolen givit sitt beslut.

Reportage - Sponsrat

Genrebild. Foto: Mostphotos / Andrii Yalanskyi

Vad väljer brf:er för låneränta idag?

På senare tid har många brf:er valt att binda sina lån på tre år, visar ny statistik från Svenska Bolån. Och mot bakgrund av dagens ekonomiska omvärldsläge kan det vara

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Genrebild. Foto: Linda Myrin

Nya redovisningsregler kan leda till höjda avgifter

Bokföringsnämnden har beslutat att det regelverk som brf:er använder idag för redovisning, K2, ska bytas ut mot det mer detaljerade K3. Förändringen kan påverka både årsresultat och avgiftsnivåer. Detta enligt

Genrebild. Foto: Trygve Finkelsen/Mostphotos

Borättshavare kan få rätt att ladda elbilen hemma

Nytt lagförslag kan ge bostadsrättshavare med parkeringsplats vid bostaden rätt att installera laddningspunkt för elbil där. Det framgår av en promemoria från Justitiedepartementet. Ifjol gav regeringen en särskild utredare i