SPONSRAT INNEHÅLL

Riksbyggen: Fler upplever sin brf som hållbar

Foto: Mostphotos

En ny undersökning visar att fler bostadsrättsinnehavare upplever att deras bostadsrättsförening är hållbar. Detta enligt ett pressmeddelande från Riksbyggen. 

I årets upplaga av Riksbyggens hållbarhetsbarometer framgår det att 80 procent tycker att hållbarhet är viktigt. På frågan om man upplever sin bostadsrättsförening som hållbar svarade 55 procent ja. Detta motsvarar en ökning med 15 procent jämfört med förra året då siffran var 40 procent.
– Det är glädjande att många anser att deras bostadsrättsförening är hållbar. Förhoppningsvis är det resultatet av att hållbarhet står högre på agendan och att många hållbarhetsåtgärder har genomförts. Samtidigt finns mycket kvar att göra, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

De olika hållbarhetsåtgärderna som skett inom föreningarna är enligt hållbarhetsbarometern bland annat källsortering, laddstolpar och gröna utemiljöer. Vad bostadsrättsinnehavarna önskar att det skulle satsas mer på som ännu inte utförts är solceller och åtgärder inom klimatanpassning och energieffektivisering.
– Energifrågan har varit aktuell länge. Det är bra att många bostadsrättsinnehavare nu också uppmärksammar behovet av klimatanpassningsåtgärder. Vi står inför en framtid med fler extrema väderhändelser och behöver säkra våra bostäder för det, säger Johanna Bjurskog.

Brist på pengar och engagemang samt okunskap är de vanligaste orsakerna till att hållbarhetsarbete inte utförs. Hälften av de svarande vet inte anledningen bakom varför arbete med hållbarhet inte sker.
– Det finns idag en stor outnyttjad potential i bostadsrättsföreningarnas byggnader och tillhörande gårdar. Därför vill vi att regeringen inför ett grönt stöd till bostadsrättsföreningar bland annat för klimatåtgärder och ombyggnad av lokaler till bostäder, säger Johanna Bjurskog.

Hållbarhetsbarometern 2024 är baserad på Riksbyggens medlemmar och/eller kunder. Den besvarades helt eller delvis av 460 personer. 

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Östermalm i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Blandad boprisutveckling i Stockholms innerstad

I mars 2025 noterades både stigande och sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms innerstad. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en varierad prisutveckling för bostadsrätter

Uppsala: Byggstart för central brf

Nästa vecka tar HSB det första spadtaget för projektet Luthagen Esplanad med 64 bostadsrätter. Detta enligt ett pressmeddelande.  I stadsdelen Luthagen i centrala Uppsala ska HSB uppföra en bostadsrättsförening med

Rågsved, Stockholm. Foto: Mostphotos

Stockholm: Hög skuldsättning efter ombildning

Ett hyresområde i Rågsved i Stockholm ombildades för fyra år sedan till bostadsrätter. Nu går föreningens ekonomi dåligt, och det är fortfarande runt en tredjedel av bostäderna som är hyresrätter.

Nacka-brf i tvist med Postnord 

En bostadsrättsförening i Nacka, Stockholm, har hamnat i en tvist med Postnord gällande ändrade rutiner för postutdelningen. Efter att Post- och telestyrelsen avslagit en begäran om tillsyn har nu föreningen