SPONSRAT INNEHÅLL

Stockholm: Kraftig minskning av bostadsinbrott i innerstan

Genrebild. Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Sedan 2017 har antalet anmälda inbrott och inbrottsförsök i bostäder minskat rejält i Stockholms innerstad. Då landade noteringen på 1 018 inbrott och ifjol 298. Det rapporterar Mitt i med hänvisning till statistik från myndigheten Brå.

År 2017 peakade anmälningarna om inbrott och inbrottsförsök i bostäder i Stockholms stad,  men på senare år har de minskat rejält, rapporterar lokaltidningen Mitt i Östermalm med hänvisning till statistik från myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå). Från en noteringen på 1 018 inbrott år 2017 så landade fjolårets noteringen på 298. Året innan blev den 273. Under perioden januari – maj 2024 har 127 anmälningar gjorts.

Mellan åren 2018 – 2021 minskade antalet anmälningar om inbrott och inbrottsförsök i bostäder stadigt. För 2018 blev noteringen 609, under år 2019 uppgick antalet anmälningar till 590, under år 2020 anmäldes 467 och för 2021 landade noteringen på 455.

Mitt i har talat med Måns Gauf­fin som är kommunpolis på Norrmalm i centrala Stockholm. Han menar att minskningen av bostadsinbrotten märks av i det dagliga arbetet. Att inbrotten minskat kan ha flera förklaringar, till exempel att polisen fokuserat på att få fler brf:er aktiva i boendesamverkan. Genom den kan grannar och polis hjälpas åt att få ned antalet inbrott.
– Där är vi aktiva och kan ha en dialog med medborgarna om olika typer av tips och tillvägagångssätt, säger han till lokaltidningen.

Han tillägger att polisen, när de mött allmänheten, märkt av att fler än tidigare arbetar hemifrån.

De brf:er som är aktiva i boendesamverkan hålls uppdaterade av polisen om inbrott och kan få tips och ställa frågor kring hur man kan minska risken att utsättas.
– Vi informerar bland annat om hur man kan ha ett bra skalskydd på fastigheten. Vi tycker oss se att fler är engagerade och förstår att man inte kan ha en dörr i huset som inte går i lås till exempel, säger Måns Gauf­fin till Mitt i.

Gällande de inbrott som begås så är det svårt att hitta mönster i tillvägagångssätt och var gärningsmännen slår till. Dock går det att konstatera att fastigheter som är lätta att ta sig in i är extra utsatta.
– Tidigare pratade man ofta om att lägenheter som låg högt upp i husen oftare drabbades, men så är det inte riktigt längre. Och det är inte riktat mer mot något speciellt område, utan är ganska utspritt, säger Måns Gauf­fin till Mitt i.

Det uppges också svårt att peka ut vilka som begår brotten, men professionella ligor som kommer från andra länder till Stockholm är en grupp.
– Men det finns även de som bara bryter upp en dörr med en kofot, fortsätter han.

Enligt Måns Gauf­fin ser inbrotten inte heller ut att öka speciellt under sommaren, utan det kan lika gärna hända vid påsk eller under sportlovet.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.

Minskat hopp om lägre bolåneräntor 

Fler tror att bolåneräntorna kommer att stiga och att priserna på bostäder sjunker det kommande halvåret. Detta enligt Ordna Bolåns bolånebarometer.  Den senaste bolånebarometern från bolånetjänsten Ordna Bolån visar en