SPONSRAT INNEHÅLL

Svårt för brf:er att neka kriminella medlemskap

Foto: Mostphotos

Bostadsrättsföreningar drabbas av sprängningar och andra våldsdåd i allt högre utsträckning, men att dra tillbaka eller neka medlemskap för kriminella individer är svårt. Detta enligt Dagens Nyheter. 

 

Av de över 30 sprängdåd som skett i landet sedan årsskiftet är det många som ägt rum i Stockholmsområdet. En del av den senaste tidens sprängningar och skjutningar har drabbat bostadsrättsföreningar runt om i landet. Mattias Berlin är chefsjurist på HSB Riksförbund och uppger i en intervju med Dagens Nyheter (DN) att fler medlemmar kontaktar dem. 

– Vi har sett en ökning av explosioner i våra brf:er den senaste tiden, vilket kanske inte är så konstigt eftersom vi förvaltar ett stort bestånd. Vi får också in fler frågor om det här till vår medlemsrådgivning. 

För att förebygga risken för våldsdåd kan åtgärder såsom att se över utemiljöer och skalskydd, installera kameror samt ha en krisberedskap utföras. Andra åtgärder kan vara att ta reda på vilka som faktiskt är bosatta i fastigheten och om det finns personer som hyr olovligt i andra hand. Däremot finns en del svårigheter gällande detta eftersom även om våld kan riktas mot kriminella kan även deras icke-kriminella anhöriga vara måltavlor för sprängdåd. Dessutom är det svårt att få bort någon med ett kriminellt förflutet från föreningen.
– Man har ett starkt besittningsskydd som bostadsrättshavare. Att någon är dömd för brott som inte är kopplade till bostaden, eller har en släkting som begår brott, är inte tillräckligt för att säga upp någon från sin bostad, säger Ulrika Blomqvist, vd och jurist på organisationen Bostadsrätterna till DN.

I dagsläget försvåras möjligheten att dra tillbaka medlemskap i föreningar från kriminella individer på grund av aktuell lag. För hyresrätter finns däremot en lag som trädde i kraft sommaren förra året, vilken stödjer beslut om att förverka kriminella individers rätt till sina lägenheter. Ulrika Blomqvist anser att möjligheten att göra detsamma för bostadsrätter bör utredas på regeringsnivå.
– Det begås ju brott och sprängs även där. Man har ett starkare besittningsskydd som bostadsrättshavare, men samtidigt är det viktigt att man tar hänsyn till grannarna som bor runtomkring. De måste få ha en trygghet i sitt boende, säger hon till DN.

Men att kasta ut någon från föreningen kan vara riskabelt. Skulle bostadsrättsföreningen förverka en bostadsinnehavare på felaktiga grunder kan de bli skadeståndsskyldiga. Det finns heller ingen tydlig gränsdragning för hur man isåfall ska agera, enligt Mattias Berlin.
– Var ska gränsen gå? Du ser ju inte i ett belastningsregister om någon är en aktiv gängmedlem. Ska man vara utesluten från bostadsmarknaden bara för att man är tidigare dömd? säger han till DN. 

Reportage - Sponsrat

Genrebild. Foto: Mostphotos / Andrii Yalanskyi

Vad väljer brf:er för låneränta idag?

På senare tid har många brf:er valt att binda sina lån på tre år, visar ny statistik från Svenska Bolån. Och mot bakgrund av dagens ekonomiska omvärldsläge kan det vara

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Genrebild. Foto: Linda Myrin

Nya redovisningsregler kan leda till höjda avgifter

Bokföringsnämnden har beslutat att det regelverk som brf:er använder idag för redovisning, K2, ska bytas ut mot det mer detaljerade K3. Förändringen kan påverka både årsresultat och avgiftsnivåer. Detta enligt

Genrebild. Foto: Trygve Finkelsen/Mostphotos

Borättshavare kan få rätt att ladda elbilen hemma

Nytt lagförslag kan ge bostadsrättshavare med parkeringsplats vid bostaden rätt att installera laddningspunkt för elbil där. Det framgår av en promemoria från Justitiedepartementet. Ifjol gav regeringen en särskild utredare i