Allt fler brf:er hos Kronofogden

Utanför Kronofogdemyndighetens kontor. Foto: Avenirphotos/Mostphotos

Antalet bostadsrättsföreningar med skulder hos Kronofogdemyndigheten var ovanligt högt vid årsskiftet, rapporterar Aftonbladet via TT med hänvisning till uppgifter från SBC.

Bland bostadsrättsföreningarna i landet växer skulderna och konkurserna ökar. Det rapporterar tidningen Aftonbladet via nyhetsbyrån TT med hänvisning till en sammanställning från Sveriges bostadsrättscentrum (SBC).

Totalt 370 föreningar uppges ha haft skulder hos Kronofogdemyndigheten vid årsskiftet, ett år tidigare var antalet 335 och vid utgången av 2013 landade noteringen på 93. Bara under första kvartalet i år ska 116 föreningar ha noterats som skuldsatta hos Kronofogden.

Therese af Jochnick som är affärsområdeschef inom juridik på SBC menar att utvecklingen i huvudsak beror på kostnadsökningar.
– Framför allt ser vi att sparandet minskar i föreningarna, man äter på sitt kapital helt enkelt. Men generellt är det ökade kostnader och det är inte alltid avgifterna täcker det, säger hon i Aftonbladet.

De senaste åren har också antalet bostadsrättsföreningar i konkurs ökat. År 2021 gick 19 föreningar i konkurs, år 2022 var antalet 71 och ifjol var det 40. Mellan åren 2013–2021 gick i snitt 18 föreningar i konkurs årligen.
– Vi ser att konkurserna ökar, men det är fortfarande sällan som en bostadsrättsförening går i konkurs på grund av att man inte kan betala. Oftast beror det på att föreningen inte är aktiv, fortsätter Therese af Jochnick.

Av Aftonbladets artikel framgår också att föreningar som inte själva äger marken deras hus står på är mer ekonomiskt utsatta, alltså de som istället nyttjar marken via tomträtt. Detta då kommunen har möjligheten att höja tomträttsavgälden.

Annat som kan vara bra att ha koll på som bostadsrättshavare är föreningens belåning och räntenivåer.
– När man bor i bostadsrättsföreningen är det viktigt att man är aktiv och deltar på föreningens årsmöten, för att ha koll på sin investering, säger Therese af Jochnick i artikeln.

Reportage

Senaste nyheter