SPONSRAT INNEHÅLL

Storbankerna spår högre bostadspriser

Foto: Mostphotos

Enligt tidningen Affärsvärlden tror ekonomer och analytiker på de svenska storbankerna att bostadspriserna kommer att stiga rejält de kommande åren, så mycket som upp till 25 procent på fem år.

Efter en period med lägre aktivitet och sjunkande bostadspriser har marknaden nu vänt. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i landet stigit med cirka fem procent och bostadsmarknaden ser ut att fortsätta uppåt. Detta skriver tidningen Affärsvärlden.

Tidningen har talat med ekonomer och analytiker på fyra av landets storbanker. Enligt Michael Grahn som är chefsekonom på Danske Bank kommer priserna att fortsätta stiga i år då Riksbanken lär sänka styrräntan, vilket ger lägre räntor på bostadslån.

– Det blir alltså billigare att finansiera ett bostadsköp. Dessutom stiger reallönerna samtidigt som arbetsmarknaden ser stabil ut. Det innebär att hushållens köpkraft förstärks och att de reala inkomsterna stiger, säger Michael Grahn till Affärsvärlden.

Chefsekonom Jens Magnusson på SEB tror även han på att priserna kommer att stiga under året. Han berättar för tidningen att han tror att bostadspriserna kommer stiga med två–tre procent under 2024 medan priserna de kommande åren kommer stiga med fyra–fem procent varje år. Det innebär med andra ord att man om tre år kan se att bostadspriserna stigit med 10–15 procent och om fem år 15–25 procent. Det som talar för en prisökning, enligt Jens Magnusson, är Riksbankens räntesänkning och tron på att fler sänkningar kommer. Om inflationen inte går ner eller att hushållen blir mer försiktiga med sin ekonomi kan det märkas på bostadspriserna och de kommer i så fall inte stiga lika kraftigt.

Affärsvärlden har även talat med Nordeas analytiker Gustav Helgesson. Han tror att bostadspriserna kommer att ha stigit med fem–tio procent till slutet av nästa år. Han ser dock faktorer som kan få utvecklingen på bostadsmarknaden att bromsa in, som att Riksbanken inte sänker räntan lika mycket som hushållen räknat med eller att utbudet av bostäder till salu blir för högt.

– Även om aktiviteten har ökat på bostadsmarknaden omsätts en relativt liten del av det utestående utbudet. Det är inte osannolikt att omsättningen ökar framöver, och det stora utbudet har potential att absorbera högre efterfrågan på marknaden utan att det får så stort genomslag i priserna, säger Gustav Helgesson.

Maria Wallin Fredholm, ekonom på Swedbank, har även hon pratat med Affärsvärlden om bostadsmarknadens utveckling. Hon menar att priserna på bostäder kommer att öka med två–tre procent i år för att nästa år stiga med fem procent. Detta förutsatt att styrräntan sänks ytterligare och att den svenska ekonomin återhämtar sig. Skulle räntan inte sänkas av Riksbanken finns risk att hushållen blir mer passiva på marknaden och det stora utbudet gör att priserna sjunker.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Östermalm i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Blandad boprisutveckling i Stockholms innerstad

I mars 2025 noterades både stigande och sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms innerstad. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en varierad prisutveckling för bostadsrätter

Uppsala: Byggstart för central brf

Nästa vecka tar HSB det första spadtaget för projektet Luthagen Esplanad med 64 bostadsrätter. Detta enligt ett pressmeddelande.  I stadsdelen Luthagen i centrala Uppsala ska HSB uppföra en bostadsrättsförening med

Rågsved, Stockholm. Foto: Mostphotos

Stockholm: Hög skuldsättning efter ombildning

Ett hyresområde i Rågsved i Stockholm ombildades för fyra år sedan till bostadsrätter. Nu går föreningens ekonomi dåligt, och det är fortfarande runt en tredjedel av bostäderna som är hyresrätter.

Nacka-brf i tvist med Postnord 

En bostadsrättsförening i Nacka, Stockholm, har hamnat i en tvist med Postnord gällande ändrade rutiner för postutdelningen. Efter att Post- och telestyrelsen avslagit en begäran om tillsyn har nu föreningen