Ny studie: Politiker vill inte ha nya flerbostadshus i sin närhet

Foto: Mostphotos

När en kommun ska planera var nya flerfamiljshus ska byggas blir det i många fall i områden där inte en kommunpolitiker redan bor. Detta visar ny forskning från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Forskare från både Stockholms och Uppsalas universitet har gjort en studie om hur det ser ut med att godkänna bygglov för nya flerfamiljshus i landets kommuner. Det som framgår av studien är att kommunpolitiker i många fall vill se att byggprojekt som planeras nära deras egna bostad flyttas. Enligt ett pressmeddelande från Stockholms Universitet kan detta öka den lokala ojämlikheten och påverka livsmiljön i den berörda kommunen.

Beslut om bygglov tas sällan av tjänstemän utan tas av kommunpolitikerna. Studien som forskarna från de två universiteten gjort visar att politikerna oftar skyddar sina egna bostadsområden.

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tidigare Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, och en av de forskare som ligger bakom studien, i pressmeddelandet.

När ett nytt flerbostadshus planeras blir det ofta diskussioner då ett nytt hus kan belasta trafiken, ge ökad insyn eller sämre solchans för grannar och leda till ökat tryck på barnomsorg.

Av studien framgår det att ungefär tio procent färre flerbostadshus godkänns på platser där kommunpolitiker från den styrande majoriteten bor.

– En anledning kan vara att de har bättre insikt i de negativa konsekvenser som byggprojekten kan föra med sig i det egna närområdet. Ekonomiska intressen, som att skydda värdet på den egna bostaden, samt sociala faktorer, som att undvika kritik från grannar och bekanta, kan också spela en roll, säger Linna Martén, forskare på Institutet för Social forskning vid Stockholms universitet och en av författarna till studien.

Reportage

Senaste nyheter