SPONSRAT INNEHÅLL

Hyresnämnden i Stockholm: Nej till flytt av kök

Foto: Mostphotos

En bostadsrättsinnehavare i Stockholm nekas av hyresnämnden lov att flytta köket till lägenhetens nuvarande vardagsrum. Att ansökan om köksflytten avslås beror bland annat på att nya ledningar måste dras utanför bostaden.

En bostadsrättsinnehavare i Gustavsberg i Stockholm har en lägenhet på runt 45 kvadratmeter. Denne skickade en ansökan till hyres- och arrendenämnden i Stockholm om att få flytta köket till vardagsrummet. Innan ansökan skickades till nämnden hade bostadsrättsinnehavaren bett föreningen om tillåtelse att göra förändringarna men fått avslag.

Enligt ett protokoll från hyres- och arrendenämnden får en förening “enbart vägra tillstånd till en åtgärd enligt 7 kap. 7 § bostadsrättslagen om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”.

Om köket skulle flyttas krävs det att nya ledningar dras utanför den aktuella lägenheten. Det skulle alltså påverka föreningens lokaler. I huset som bostadsrättsinnehavaren bor i finns 22 lägenheter, och köksflytten skulle inte bara påverka föreningens utrymmen utan även de omkringliggande bostäderna.

I protokollet från hyres- och arrendenämnden framgår det att när huset byggdes på planerade man lägenheternas utformning så att köket ligger i en mer skyddad zon rent ljudmässigt jämfört med vardagsrummet. Detta för att störande ljud från köket inte ska höras till grannarna. Lägenheterna i huset har också ett sammanhängande ventilationssystem från köken.

Utöver flytten av köket vill även bostadsrättsinnehavaren installera nya värmeledningar, ändra ventilation och dra nya ledningar för avlopp och vatten till badrummet. Sådana förändringar kräver också ingrepp på utrymmen utanför den aktuella lägenheten.

Hyresnämnden skriver i protokollet att de beslutar att avslå samtliga punkter i ansökan om de önskade ingreppen i bostadsrätten. Grunden till beslutet är att alla föreslagna förändringar som bostadsrättsinnehavaren vill göra involverar arbeten i utrymmen som ligger utanför själva lägenheten.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Östermalm i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Blandad boprisutveckling i Stockholms innerstad

I mars 2025 noterades både stigande och sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms innerstad. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en varierad prisutveckling för bostadsrätter

Uppsala: Byggstart för central brf

Nästa vecka tar HSB det första spadtaget för projektet Luthagen Esplanad med 64 bostadsrätter. Detta enligt ett pressmeddelande.  I stadsdelen Luthagen i centrala Uppsala ska HSB uppföra en bostadsrättsförening med

Rågsved, Stockholm. Foto: Mostphotos

Stockholm: Hög skuldsättning efter ombildning

Ett hyresområde i Rågsved i Stockholm ombildades för fyra år sedan till bostadsrätter. Nu går föreningens ekonomi dåligt, och det är fortfarande runt en tredjedel av bostäderna som är hyresrätter.

Nacka-brf i tvist med Postnord 

En bostadsrättsförening i Nacka, Stockholm, har hamnat i en tvist med Postnord gällande ändrade rutiner för postutdelningen. Efter att Post- och telestyrelsen avslagit en begäran om tillsyn har nu föreningen