SPONSRAT INNEHÅLL

Ny rapport föreslår öronmärkta bostadsrätter för hemlösa

Arkitektbyrån Okidoki har med stöd av Vinnova idag släppt en rapport där Femprocentmodellen presenteras. Modellen handlar om hur byggherrar kan vara med och bidra till att minska hemlösheten i Sverige genom social housing. 

Sverige har den högsta andelen hemlösa jämfört med de andra nordiska länderna. Enligt ett pressmeddelande från Okidoki arkitekter framgår det att trots över 40 procent av lägenhetsbeståndet i Sverige består av bostadsrätter har inget förslag tidigare lagts på hur bostadsrätter kan användas till hemlösa. 

Arkitektbyrån Okidoki släppte under tisdagen en ny rapport kallad Femprocentmodellen. Det är det första initiativet där förslag tagits fram på hur man via bostadsrättsföreningar kan minska hemlösheten. Rapporten har stöd av Vinnova som är Sveriges innovationsmyndighet.
– I vårt dagliga arbete med privata bostadsrättsutvecklare har vi under flera år sett potentialen för social housing i lite mindre skala utspritt i många olika fastigheter. Femprocentmodellen bygger på att fem procent av lägenheterna i ett nybyggt hus upplåts till strukturellt hemlösa, en grupp utan problem med missbruk eller psykisk ohälsa men i akut behov av tak över huvudet, berättar Rickard Stark, en av grundarna bakom arkitektbyrån Okidoki, i pressmeddelandet. 

De fem procenten av bostadsrätterna som upplåts till hemlösa ska hanteras av en organisation som exempelvis Stadsmissionen, menar Okidoki. De kan hyra ut lägenheterna i andra hand och förmedla bostäderna utan kötider.
–  Att integrera sociala lägenheter i mer välbärgade hus med bostadsrätter ger en potentiellt större integrationseffekt. För den enskilde lägenhetsköparen är det ett relativt enkelt sätt att bidra, det räcker att vara granne som vanligt utan några särskilda förväntningar på prestation, säger Rickard Stark.

Femprocentmodellen bär sina egna kostnader, förutom i de allra dyraste bostadsområdena i landet. Ett pilotprojekt med modellen har sjösatts i Västerås med Brf Notuddsparken. Där är Stadsmissionen i Västerås involverade och de berättar att upplägget inte medfört någon negativ inverkan på föreningens bostäders priser. 

Bakom rapporten står arkitektbyrån Okidoki i samarbete med Sveriges Stadsmissioner, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, advokatbyrån Kaiding och mark- och fastighetsutvecklaren Development Partner.   

Reportage - Sponsrat

Genrebild. Foto: Mostphotos / Andrii Yalanskyi

Vad väljer brf:er för låneränta idag?

På senare tid har många brf:er valt att binda sina lån på tre år, visar ny statistik från Svenska Bolån. Och mot bakgrund av dagens ekonomiska omvärldsläge kan det vara

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Genrebild. Foto: Linda Myrin

Höjd sparränta för brf:er hos SBAB

Bostadsrättsföreningar med sparande på mellan 25–200 miljoner kronor får nu högre sparränta hos SBAB, skriver banken i ett pressmeddelande. Förändringen träder i kraft idag den åttonde maj. Sparräntan justeras upp

Utanför Riksbanken i Stockholm. Foto: Mostphotos

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

I samband med en penningpolitisk uppdatering meddelar Riksbanken nu att styrräntan lämnas oförändrad på 2,25 procent. Enligt banken kan lägre inflation leda till en lättare penningpolitik framöver.  Av ett pressmeddelande