SPONSRAT INNEHÅLL

Borättsägare efterfrågar lag för att vräka kriminella

Genrebild. Foto: Linda Myrin
Genrebild. Foto: Linda Myrin

Majoriteten av landets bostadsrättshavare vill se ny lagstiftning för att underlätta vräkning av boende i brf:er som begår brott, liknande den lag som nyligen införts gällande hyresavtal. Det framgår av en ny rapport från SBC som Dagens Juridik tagit del av. 

Enligt en ny rapport från Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC), som refereras till i tidningen Dagens Juridik, efterfrågar 64 procent av tillfrågade bostadsrättsägare en lagändring för att underlätta vräkning av kriminella i föreningens hus. I praktiken handlar det om att kunna avhysa borättsinnehavare som begår brott, antingen i sin lägenhet eller i närheten.

Av rapporten (Sveriges Bostadsrättsrapport 2025) framgår att frågeställningen som borättsinnehavarna fick besvara löd såhär:
“En lagändring från 2024 underlättar vräkning av personer som bor i hyresrätt och som begått brott eller använder sin bostad för att begå brott. Skulle du vilja se en lagändring som denna även för bostadsrätter?”

Lagändringen från 2024 ger hyresvärdar möjlighet att säga upp hyresavtal vid brottslighet i anslutning till hyresrätten, vilket tidigare endast var möjligt vid grova brott.

Enligt Therese af Jochnick, affärsområdeschef för juridik på SBC, är det i dagsläget svårt att avhysa kriminella bostadsrättsägare. Även om det finns anledning till att processen är svår, indikerar utvecklingen att lagstiftningen kan behöva ses över också på det området.
– Det är tydligt att Sveriges bostadsrättsägare vill veta vilka som bor i närområdet och att dessa tar sitt ansvar, säger hon i en kommentar i Dagens Juridik.

Utöver frågan om förverkande av nyttjanderätten visar rapporten att bostadsrättsägare även vill se ett tydligare regelverk kring medlemskap i föreningen. Till exempel anser 55 procent att medlemskap bör kunna nekas när bostaden köps enbart för andrahandsuthyrning.
– När personer köper bostäder enbart för uthyrning eller när det saknas tydliga referenser ökar risken för otrygghet i föreningen. Vi märker också en ökning i antalet frågor från våra kunder om vad som gäller kring bakgrundskontroller vid medlemskapsprövning, tillägger Therese af Jochnick i tidningens artikel.

Reportage - Sponsrat

Genrebild. Foto: Mostphotos / Andrii Yalanskyi

Vad väljer brf:er för låneränta idag?

På senare tid har många brf:er valt att binda sina lån på tre år, visar ny statistik från Svenska Bolån. Och mot bakgrund av dagens ekonomiska omvärldsläge kan det vara

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Genrebild. Foto: Mostphotos

FMI varnar mäklare – sålde bostad i sin mammas brf 

En mäklare förmedlade en lägenhet i samma bostadsrättsförening som hans mamma var medlem i. Mäklaren var också inneboende hos mamman. Nu har han fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen.  Myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen

Samarbete ska ge köpare förhandsbesked snabbare

Skandia och Cetti har tillsammans tagit fram en lösning som erbjuder köpare förhandsbesked om finansiering, redan under budgivningen. Detta för att skapa en mer effektiv affär, enligt ett pressmeddelande från

Lägre temperatur på Stockholms bostadsmarknad

Det blev svårare att sälja sin bostadsrätt under april, både i Stockholms län i stort men också i Stockholms kommun och innerstan. Det visar den senaste Bomarknadstempen från SBAB/Booli.