SPONSRAT INNEHÅLL

Dubblerat rot -och rutavdrag – bara för höginkomsttagare

Genrebild.Foto: Angel Nieto/Mostphotos

I sommar höjs taket för rot- och rutavdragen till 150 000 kronor, en dubblering jämfört med tidigare. Men endast de som tjänar minst 58 000 kronor i månaden har en chans att dra nytta av ändringen fullt ut, rapporterar SR.

I dagsläget kan en privatperson som äger och bor i en bostad i Sverige göra rot- och rutavdrag för totalt 75 000 kronor; taket för rutavdraget är 75 000 kronor per person och år, medan det för rotavdraget är 50 000 kronor. Det totala beloppet man kan få avdrag för är alltså 75 000 kronor.

Men den första juli 2024 höjs taket tillfälligt i ett år så att totalbeloppet landar på 150 000 kronor, vilket blir en dubblering jämfört med tidigare. Detta möjliggörs genom att taket för rotavdraget höjs till 75 000 kronor, samtidigt som taken för de båda avdragen separeras. När ändringen börjar gälla går det att få 75 000 kronor i rutavdrag och ytterligare 75 000 kronor i rotavdrag, vilket totalt blir 150 000 kronor.

Dock är det endast de som tjänar minst 58 000 kronor i månaden som kommer ha en chans att dra nytta av ändringen fullt ut, rapporterar Sveriges Radio (SR).
– Om man säger att man vill ha både köpa rotarbete och få skattereduktion med 75 000 och köpa städarbete och få skattereduktion med 75 000, ja då krävs det en månadsinkomst på nånstans drygt 58 000, säger juristen Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till SR.

Anledningen till att en privatperson behöver ha en så hög inkomst är att man måste betala in tillräckligt mycket i skatt för att ha något att göra avdrag ifrån. Han tillägger att det ibland inte räcker att ha hög lön för att kunna nyttja det maximala avdraget. Gör man dessutom stora ränteavdrag för stora lån kan det påverka storleken på rot- och rutavdragen.
– Så ju högre ränteutgifter man har, ju mer måste man tjäna för att kunna utnyttja maximal skattereduktion, säger Pia Blank Thörnroos till SR.

Regeringen har avsatt närmare en miljard kronor till en utökning av rot-avdraget i budgeten.

Ifjol granskade Riksrevisionen rotavdraget och kom fram till att det inte är kostnadseffektivt för jobbskapande och för att motverka svarta löner. De rekommenderade en sänkning av taket, men nu blir det en höjning istället, om än tillfällig.

Finansminister Elisabeth Svantesson ska i Riksdagen tidigare ha beskrivit initiativet med förhöjt rottak som en tillfällig konjunkturåtgärd, aktuell under ett enda år för att stötta byggbranschen under en svår tid.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Stockholm: Hyresnämnden stoppar renoveringsplaner

En bostadsrättsinnehavare i norra Stockholm planerade en omfattande renovering av sin lägenhet. Hyresnämnden i Stockholm avslog ansökan eftersom arbetet skulle beröra platser i byggnaden som inte innefattades i bostadsrätten. Bostadsrättsinnehavaren

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.