SPONSRAT INNEHÅLL

Många brf:er osäkra på finansiering av framtida underhåll

Foto: Mostphotos

En ny undersökning visar att nästan hälften av bostadsrättsföreningarna är osäkra på om de kommer att kunna bekosta kommande underhåll. Detta enligt ett pressmeddelande från Nabo.

I en webbaserad undersökning framkommer det att 44 procent av de svarande bostadsrättsföreningarna är osäkra på om de kommer kunna betala kommande underhåll. Detta trots att 96 procent av bostadsrättsföreningarna har en underhållsplan. Undersökningen är utförd av Verian på uppdrag av Nabo.

I ett pressmeddelande skriver Nabo att andelen bostadsrättsföreningar som räknar med att kunna finansiera kommande underhåll var 56 procent. Av de större föreningarna var siffran högre där 66 procent räknade med att ekonomin skulle täcka underhåll som behöver utföras de kommande åren.

Jonas Gustavsson är chefsekonom på Nabo och menar att en plan för underhåll inte alltid är en garanti för trygg ekonomi.

– Resultatet av undersökningen visar att en underhållsplan i sig inte alltid innebär att föreningar sparar tillräckligt. För att säkerställa att föreningarna står starka inför framtida utmaningar behöver vi tydligare regler och krav för sparande och finansiering av underhåll, säger Jonas Gustavsson i pressmeddelandet.

Vad gäller utfört underhåll de senaste tre åren så har 31 procent skjutit upp arbetet. Detta gäller framförallt bostadsrättsföreningar med hus byggda innan 1949. Ökad ränta, inflation och ökade kostnader för utförandet av underhåll är saker som påverkar föreningarna, enligt Nabos pressmeddelande.

De äldre föreningarna kommer att stå inför utmaningar vad gäller underhåll den kommande tiden. Mer än hälften, 53 procent, av bostadsrättsföreningar med hus byggda innan 1989 beräknas behöva utföra stora underhåll de närmaste nio åren. Av föreningar med hus byggda efter 1990 beräknas 17 procent vara i behov av stora underhåll inom samma period. Att inte ha för stora skulder när tiden är kommen för underhåll är viktigt eftersom arbetet behöver ske inom en ganska snar framtid samtidigt som räntekostnaderna är höga.

Trots att nästan alla föreningar har en underhållsplan så är inte ens hälften, 47 procent, kompletta. Andelen föreningar som tar professionell hjälp med att upprätta planen är 75 procent, men 53 procent uppdaterar planen själva.

Jonas Gustavsson menar att en förändring av rutinerna för detta behöver ske.

– Det är avgörande att vi inför en tydlig standard för underhållsplaner och krav på 50-åriga planer för samtliga bostadsrättsföreningar. Detta skulle minska osäkerheten kring hur mycket som behöver sparas och ge föreningarna bättre vägledning i sin avgiftssättning, tillägger Jonas Gustavsson.

Undersökningen är baserad på en webbenkät som pågick mellan 10 juni – 19 augusti i år. Antalet bostadsrättsföreningar som svarade var 1 681 stycken, vilket gav en svarsfrekvens på 22 procent.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Stockholm: Hyresnämnden stoppar renoveringsplaner

En bostadsrättsinnehavare i norra Stockholm planerade en omfattande renovering av sin lägenhet. Hyresnämnden i Stockholm avslog ansökan eftersom arbetet skulle beröra platser i byggnaden som inte innefattades i bostadsrätten. Bostadsrättsinnehavaren

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.