SPONSRAT INNEHÅLL

Riksbyggen: Fler upplever sin brf som hållbar

Foto: Mostphotos

En ny undersökning visar att fler bostadsrättsinnehavare upplever att deras bostadsrättsförening är hållbar. Detta enligt ett pressmeddelande från Riksbyggen. 

I årets upplaga av Riksbyggens hållbarhetsbarometer framgår det att 80 procent tycker att hållbarhet är viktigt. På frågan om man upplever sin bostadsrättsförening som hållbar svarade 55 procent ja. Detta motsvarar en ökning med 15 procent jämfört med förra året då siffran var 40 procent.
– Det är glädjande att många anser att deras bostadsrättsförening är hållbar. Förhoppningsvis är det resultatet av att hållbarhet står högre på agendan och att många hållbarhetsåtgärder har genomförts. Samtidigt finns mycket kvar att göra, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

De olika hållbarhetsåtgärderna som skett inom föreningarna är enligt hållbarhetsbarometern bland annat källsortering, laddstolpar och gröna utemiljöer. Vad bostadsrättsinnehavarna önskar att det skulle satsas mer på som ännu inte utförts är solceller och åtgärder inom klimatanpassning och energieffektivisering.
– Energifrågan har varit aktuell länge. Det är bra att många bostadsrättsinnehavare nu också uppmärksammar behovet av klimatanpassningsåtgärder. Vi står inför en framtid med fler extrema väderhändelser och behöver säkra våra bostäder för det, säger Johanna Bjurskog.

Brist på pengar och engagemang samt okunskap är de vanligaste orsakerna till att hållbarhetsarbete inte utförs. Hälften av de svarande vet inte anledningen bakom varför arbete med hållbarhet inte sker.
– Det finns idag en stor outnyttjad potential i bostadsrättsföreningarnas byggnader och tillhörande gårdar. Därför vill vi att regeringen inför ett grönt stöd till bostadsrättsföreningar bland annat för klimatåtgärder och ombyggnad av lokaler till bostäder, säger Johanna Bjurskog.

Hållbarhetsbarometern 2024 är baserad på Riksbyggens medlemmar och/eller kunder. Den besvarades helt eller delvis av 460 personer. 

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Stockholm: Hyresnämnden stoppar renoveringsplaner

En bostadsrättsinnehavare i norra Stockholm planerade en omfattande renovering av sin lägenhet. Hyresnämnden i Stockholm avslog ansökan eftersom arbetet skulle beröra platser i byggnaden som inte innefattades i bostadsrätten. Bostadsrättsinnehavaren

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.