SPONSRAT INNEHÅLL

Svårare att hyra ut bostadsrätter

Foto: Mostphotos

Antalet bostadsrättsinnehavare som blir nekade att hyra ut sina bostäder i andra hand ökar, men nu vill regeringen förenkla möjligheten för uthyrning i andra hand. Detta enligt tidningen Hem & Hyra. 

För bostadsrättsinnehavare med svårsålda lägenheter kan uthyrning i andra hand vara ett alternativ. En förutsättning för att få hyra ut är att föreningen godkänner uthyrningen. I dagsläget nekar dock allt fler bostadsrättsföreningar uthyrning i andra hand vilket lett till att hyrestvisterna har ökat. Detta enligt Hem & Hyra.

Reglerna för uthyrning i andra hand ändrades för tio år sedan i och med bostadsbristen. Syftet var att det skulle bli enklare att hyra ut och därmed generera fler boenden men trots detta blir många bostadsrättsinnehavare nekade till uthyrning av föreningarna. I fjol hanterade Sveriges olika hyresnämnder 650 ärenden, vilket är en ökning med 30 procent på tre år. Anledningen är den höga räntan som leder till ett mer ansträngt försäljningsläge, vilket resulterar i att fler vill hyra ut i andra hand.

Begränsningar för uthyrning i andra hand finns fortfarande att förhålla sig till trots det friare regelverket. Till exempel får man vanligtvis endast hyra ut en svårsåld lägenhet i ett år men ska man studera på annan ort kan man få hyra ut i fem till sex år, enligt Hem & Hyra. Vissa bostadsrättsföreningar har själva skarpare krav än vad tanken var i och med den nya lagen, exempelvis gällande provsamboende. Carl-Olof Nilsson Öhrnell är hyresråd och menar att föreningarnas bedömning kan skilja sig från hyresnämnden.
– En del godkänner bara provsamboende i högst sex månader, men i ­hyresnämnden får man utan vidare ett år, ­säger Carl-Olof Nilsson Öhrnell till Hem & Hyra.

Regeringen utreder nu möjligheten att förenkla uthyrning i andra hand, till exempel genom att möjliggöra uthyrning utan godkännande av föreningen. Förslaget uppskattas dock inte av en del bostadsrättsföreningar på grund av risken att otrygghet och kriminalitet kan öka. Johan Nyhus är förbundsordförande i HSB och är orolig för det nya förslaget.
– Vi kommer att få svårt att ha kontroll och därför är vi oroliga. Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa det här ­förslaget, säger Johan Nyhus till Hem & Hyra.

Anledningen till att bostadsrättsföreningar vill ha möjlighet att välja om uthyrning ska ske eller inte är för att bostadsrättsinnehavaren inte äger lägenheten på samma sätt som exempelvis en villa.
– I en bostadsrätt har du besittningsrätten, men det är föreningen som ­juridiskt äger lägenheten. Det är den stora skillnaden och därför behöver föreningen ha kvar kontrollen, förklarar Johan Nyhus.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.

Minskat hopp om lägre bolåneräntor 

Fler tror att bolåneräntorna kommer att stiga och att priserna på bostäder sjunker det kommande halvåret. Detta enligt Ordna Bolåns bolånebarometer.  Den senaste bolånebarometern från bolånetjänsten Ordna Bolån visar en