SPONSRAT INNEHÅLL

Fortsatt stigande elnätsavgifter i Sverige

Foto: Mostphotos

Elnätsavgifterna fortsätter att öka i landet. I hela Sverige ökar avgifterna med cirka fem procent, enligt Nils Holgerssongruppen.

Förra året skedde rekordstora höjningar av elnätsavgifterna i hela landet och nu meddelar Nils Holgerssongruppen att avgifterna fortsätter att stiga. I snitt kommer elnätsavgifterna, som är kostnaden för att få el transporterad genom elnätet till sitt hem, att öka med drygt fem procent i Sverige.

I ett pressmeddelande skriver Nils Holgerssongruppen att det finns stora skillnader mellan elnätsavgifterna i Sveriges kommuner, och att dessa skillnader ökar. Den högsta elnätsavgiften hittas i Ånge kommun där man får betala 6 146 kronor per lägenhet och år. Den lägsta avgiften betalar de i Mölndal med 1 811 kronor per lägenhet och år. Skillnaden mellan den högsta och lägsta avgiften per lägenhet och år är 4 335 kronor vilket kan jämföras med skillnaden förra året som låg på 3 500 kronor. I snitt ligger elnätsavgiften i landet på 3 645 kronor.

– Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i pressmeddelandet.

Vattenfall är det största nationella bolaget som höjer sina avgifter mest, med tolv procent. Ellevio sänker avgifterna med 17 procent och Eon höjer med åtta procent.

– I och med Energimarknadsinspektionens höjda intäktsramar om hisnande 100 miljarder kronor, så är nog tyvärr detta bara början, de 100 miljarderna ger elnätsbolagen utrymme att öka sina intäkter med cirka 40 procent fram till 2027, säger Joachim Höggren.

I snitt ligger ökningen för elnätsavgifterna på 5,4 procent för hela Sverige medan den största prisökningen skett i Bromölla med över 40 procent. I Kalmar har avgifterna däremot sjunkit med nära 20 procent.

Nils Holgerssongruppen består av representanter från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. De granskar prisskillnader mellan kommuner när det gäller olika nödvändiga boendekostnader som värme, el och vatten och avlopp. I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2024, beräknats för typhuset i Nils Holgerssonrapporten med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A-säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Stockholm: Hyresnämnden stoppar renoveringsplaner

En bostadsrättsinnehavare i norra Stockholm planerade en omfattande renovering av sin lägenhet. Hyresnämnden i Stockholm avslog ansökan eftersom arbetet skulle beröra platser i byggnaden som inte innefattades i bostadsrätten. Bostadsrättsinnehavaren

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.