SPONSRAT INNEHÅLL

Stockholm: Svag prisnedgång på bostadsrätter

Foto: Mostphotos

Bostadsrättspriserna i Stockholms län har sjunkit något de tre senaste månaderna. I centrala Stockholm har dock priserna stigit en aning, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna i Sverige i stort sjunkit med 1,2 procent. Den senaste tremånadersperioden, maj–juli, har bostadsrättspriserna stigit med 0,6 procent på riksnivå. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

I centrala Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 0,1 procent under juli. De senaste tre månaderna ligger prisökningen på 2,2 procent. Vill man bo innanför tullarna i huvudstaden får man numera vara beredd på att betala 106 112 kronor per kvadratmeter.

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Stor-Stockholm under juli ligger på minus två procent. Sett på tre månader har priserna sjunkit med 0,6 procent.

Tittar man på hela Stockholms län går det att se att priserna på bostadsrätter minskat med 0,6 procent de senaste tre månaderna. Totalt såldes 9 476 bostadsrätter i länet och det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger numera på 65 415 kronor.

Av kommunerna i länet är det i Nynäshamn som störst prisökning noterats – plus 9,7 procent de senaste tre månaderna. I Sigtuna har priserna sjunkit mest, med minus 7,3 procent samma period.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte. Medelpriset per kvadratmeter är endast baserat på statistik över senaste månadens försäljningar.

Reportage - Sponsrat

Bolån

Vad väljer Brf:er för ränta? Del 2

Trots att Riksbanken nyligen sänkt reporäntan och aviserar ytterligare sänkningar har många bostadsrättsföreningar valt att binda räntan under hösten och vintern. Det visar ny statistik från Svenska Bolån. Generellt sett ser den rörliga räntan nu ut att

Bolån

Vad väljer Bostadsrättsföreningar för ränta?

Trots att bostadsrättsföreningar erbjudits lägre ränta för bundna lån än för rörliga under en tid, fortsätter de flesta att välja rörlig ränta vid nytecknande. Det visar ny statistik från Svenska

Senaste nyheter

Högsta domstolen prövar fall om markhyra

Markhyran för en bostadsrättsförening i Stockholm skulle höjas med 190 procent. Detta motsatte sig föreningen, och nu ska ärendet tas upp i Högsta domstolen. Detta enligt Dagens Nyheter. Bostadsrättsföreningen Smyrna

Bolåneräntorna i landet stiger

Bolåneräntorna i Sverige stiger snabbt och påverkas av yttre faktorer från bland annat finanspolitiken i Tyskland. Detta enligt Dagens Nyheter.    Den europeiska marknaden har under förra veckan haft ett

Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser 

Förväntningarna på stigande bostadspriser har sjunkit och är på den lägsta nivån på ett år. Detta enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars månad.  Bostadssajten Hemnets köparbarometer för mars visar att

Utanför ett av Skandias kontor i Stockholm. Foto: Linda Myrin

Bank nekade bolån då kund var över 60

En 62-årig man fick bolånelöfte hos flera banker men hos en aktör, där han redan var kund, blev det nej – på grund av hans ålder. Det skriver Svenska Dagbladet.

Minskat hopp om lägre bolåneräntor 

Fler tror att bolåneräntorna kommer att stiga och att priserna på bostäder sjunker det kommande halvåret. Detta enligt Ordna Bolåns bolånebarometer.  Den senaste bolånebarometern från bolånetjänsten Ordna Bolån visar en